+36 30 / 953-3747 info@baranyagalvan.hu

Az elektrosztatikus porszórás – vagy közismertebb nevén szinterezés – a fémipar egyik leggyakrabban alkalmazott felülkezelési eljárása. Ezen folyamat alatt a munkadarab műanyag (poliészter vagy epoxi) festékporral kerül bevonásra, mely aztán ráolvasztással köt meg.

Az eljárás első lépése a munkadarab megfelelő előkészítése: felületének tisztítása, zsírtalanítása. Ezután következhet konkrétan a porfestés, melynek során a műanyag alapú festékőrlemény elektrosztatikus töltést kap, így az ellenkező polaritású munkadarab felületén egyenletesen meg tud tapadni. Ez a festékréteg az utolsó fázisban beégetéssel fixálódik. A procedúra manuális vagy teljesen automata technológiával is kivitelezhető.

Az elektrosztatikus porszórás egyik előnye, hogy sokkal gyorsabb, mint a hagyományos festési eljárások, hiszen ez esetben nem kell számolni a száradási idővel. A kemencében ugyanis 160-200 °C-os hőmérsékleten, körülbelül negyedóra leforgása alatt ráolvad a porszórt festékréteg a munkadarabra, így az a lehűlést követően azonnal szállíthatóvá, végső felhasználásra alkalmassá válik. Ez a típusú felületkezelés tehát egészen nagy méretű munkadarabok esetében is csak kevés időt vesz igénybe. A folyamat zárt munkatérben zajlik, ezért nincs károsanyag kibocsátás sem. A szinterezéshez használt por állagú festékanyag emellett nem igényel oldószert, kötő- vagy töltőanyagokat. Mindezekből adódóan egy környezetbarát technológiának tekinthető.

A munkafolyamat költséghatékonyságát a gépek modern elszívó rendszere biztosítja, mely a felesleges, nem megtapadt festékport összeszedi, elkülöníti. Nem keletkezik tehát festékveszteség, így kizárólag a ténylegesen szükséges festékköltséggel kell kalkulálni. A festés minősége ugyancsak jobb, mint a hagyományos eljárásoknál. Elektrosztatikus porszórással a festékbevonat ugyanis teljesen egyenletes lesz. Tartósabb, valamint hatékonyabban ellenáll a környezeti hatásoknak (UV-sugárzás, hőmérsékleti változások) és a korróziónak egyaránt. Végül pedig azt szintén érdemes tudni, hogy szinterezéssel a RAL színskála összes színe alkalmazható. Kültéri és beltéri, valamint matt, selyem, illetve fényes festékbevonatok egyaránt készíthetők vele.