+36 30 / 953-3747 info@baranyagalvan.hu

A szinterezési eljárás vagy más néven elektrosztatikus porfestés, többnyire fémek felületére képzett, speciális bevonat készítését takarja, mely egy korábbi technológia továbbfejlesztéséből jött létre. A porfestésnél a festékanyagot egy szabadon folyó, száraz por képezi. A hagyományos folyékony festékkel ellentétben, a szinterezésnél használt, por állagú festékanyag nem igényel oldószert, kötő- vagy töltőanyagokat.

Az elektrosztatikus porfestést leggyakrabban gépjármű alkatrészek, szerelvények, háztartási készülékek fém egységeinek bevonására alkalmazzák. A legújabb fejlesztéseknek köszönhetően azonban már közepes sűrűségű rostlemezek, üveg, műanyag vagy fa munkadarabok, illetve MDF lapok porfestése is kivitelezhetővé vált. Általánosságban elmondható, hogy a szinterezési technológiában hasznosított por állagú festékanyaggal sokkal keményebb felületet lehet létrehozni, mint az oldószeres festékekkel.

A porfestés során a műanyag (általában poliészter vagy epoxi) festékport elektrosztatikusan feltöltik kb. 10-100 kV feszültséggel. A bevonni kívánt fém felület ennek köszönhetően gyakorlatilag magához vonzza a festékport, melyet aztán hőkezeléssel (160-200 fokon) lehet ráolvasztani a munkadarabra. A felesleges, nem megtapadt festékpor egy elszívó-berendezéssel összeszedhető, melyben egy ciklon szűrővel elkülöníthető, így újra felhasználhatóvá válik. Ebből adódóan tehát nem keletkezik veszteség, ezzel egy teljes mértékben gazdaságos festékbevonat képző megoldást eredményezve. A porfestésre szánt felület minden esetben előkészítést igényel, viszont emellett fontos előnynek minősíthető, hogy a szinterezési eljárással a festékréteg vastagsága is tökéletesen szabályozható.

Ezzel a speciális, por alapú festékanyaggal kitűnő hőálló adottsággal rendelkező, rugalmas és egyben rendkívül tartós felület képezhető. Maga a berendezés egy teljesen zárt gépezet, károsanyag kibocsátással nem kell számolni, tehát a porfestés egy környezetbarát technológiának is tekinthető. Mindemellett az elektrosztatikus porfestés – a gép kemencéjének méretétől függően – nagyobb felületek bevonására is alkalmazható. További előnye, hogy gyorsabb is a hagyományos eljárásoknál, mivel a hőkezelési fázisnak köszönhetően nincs szükség száradási időre.