+36 30 / 953-3747 info@baranyagalvan.hu

A nikkel az átmenetifémek csoportjába tartozó közepes keménységű és olvadáspontú, jól alakítható, ezüstfehér fém. Vegyjele Ni, a kémiai periódus rendszerben 23-as rendszámot viseli. Az egyik legfontosabb ipari fémként tartható számon, melyet legfőképpen ötvözőelemként hasznosítanak.

A nikkelezési eljárás egy olyan technológiát takar, melynek során egy fém munkadarabot, alkatrészt nikkellel vonnak be díszítő vagy éppen védő célzattal. A nikkel önállóan és közbenső rétegként is hasznosítható. Többnyire acélból, alumíniumból, réz- és ötvözeteiből, vagy éppen cinköntvény elemek védelmére alkalmazható. Távközlési, mechanikai és elektronikai berendezések gyártása során, illetve az autóipar területein hasznosítják a nikkelezési eljárást a leggyakrabban. Ennek oka többek között, hogy a nikkel bevonatok kitűnő védelmet nyújtanak a korrózió ellen, lúgos és enyhén savas környezetben sem károsodnak, ellenállnak a hőingadozásnak, valamint nagy keménység és kopásállóság jellemzi őket.

Abban az esetben, amikor a munkadarab csak díszítő célzattal kap nikkel bevonatot, akkor egy vékony, önálló réteget képeznek vele. Amikor azonban esztétikai szempontok mellett védő funkciókat is el kell látnia, akkor a nikkel bevonat egy közbenső rétegként kerül a munkadarab bevonatrendszerébe. Ilyen esetben a korrózió és a környezeti hatások elleni védelme még magasabb.

A nikkelezési technológiák között megkülönböztetünk tömeg, valamint függesztett nikkelezési eljárásokat. Előbbit apróbb méretű, tömegáruk esetén alkalmaznak, mint például csavarok. Függesztett kivitelben nagyobb munkadarabok nikkelezése is lehetséges.

Vegyi nikkelezés során a munkadarabokra egy kopásálló foszforral ötvözött nikkel réteget visznek fel. Az acél és vas alkatrészekre közvetlenül képezhető nikkel bevonat. Az alumínium és réz ötvözetekből készült munkadarabok felületét azonban először simára kell megmunkálni, majd ezután kerülhet rájuk a kémiai nikkel bevonat. Hőkezeléssel a nikkel réteg porozitása csökkenthető, melynek következtében még nagyobb ellenállóságot mutat a korrózió ellen.