+36 30 / 953-3747 info@baranyagalvan.hu

A KTL, avagy a kataforetikus mártó jellegű festési eljárás egy olyan technológiát takar, melynek során a munkadarabot vizesbázisú festékközegbe mártjuk, a munkadarabba pedig egyenáramot vezetünk. Ez a módszer az alapvető elektromágneses kölcsönhatáson alapszik, miszerint az ellentétes töltésű részecskék vonzzák egymást.

A különféle munkadarabok és felületek festése egyrészt esztétikai megjelenésük szempontjából fontos, másrészt tartósságuk megőrzése, élettartamuk növelése miatt is. Az egyik legjobb módszer arra, hogy tökéletes és egyben egyenletes festékréteget hozzunk létre, az elektroforetikus festés. Ezen eljárás az alakos munkadarabok esetén is kifogástalan festési eredményt biztosít, ugyanis a munkadarab a festéket magához vonzza az egyenáramú töltés következtében. A kezelt anyag felületén ezáltal egy vegyszer- és karcálló, valamint a korrózió ellen is kiváló védelmet nyújtó, sima festékbevonat alakítható ki.

A kataforetikus festés alkalmazása az alapozó festés során és főképp sorozatgyártásnál jelentős megtakarítást hozhat. Ezzel az eljárással teljesen egyenletes réteg alakítható ki, amelyen nincsenek megfolyások vagy apró, kihagyott foltok, melyek később problémát okozhatnának korrózióállóság szempontjából. Az elektroforetikus festéssel az éleken is simább festékréteg létesíthető. Mindezeken túl pedig, további előnye – mivel vízbázisú festékek felvitelére alkalmas -, hogy a munka során kevesebb káros anyag kerül felhasználásra.

Ezen eljárás első lépése a munkadarabok előkezelése. Ezt követően a munkadarabok a KTL berendezés kádjába kerülnek, melyben alacsony szilárdanyag-tartalmú vízben oldott festékbe mártjuk őket. A munkadarab és az ellenelektróda közötti elektromos egyenfeszültségi mező esetén a festékben lévő szilárdanyagok a munkadarabra tapadnak. Ennek köszönhetően jön létre az a különösen sima, hibátlan festékréteg, kiváló tapadással az éleken és a munkadarab felületén egyaránt.

A KTL technológia elsősorban a gépjármű iparban alkalmazott felületvédelmi eljárás, mely napjainkban más területeken is egyre elterjedtebbé vált lemez és öntvény alkatrészek (acél, horganyzott acél, vas-, alumínium- és magnéziumöntvények) felületkezelésének céljából. Cégünk RAL 9005 selyemfényű, ipari minőségű festékkel, 2900 x 900 x 1300 mm-es méretű KTL káddal dolgozik.