+36 30 / 953-3747 info@baranyagalvan.hu

A horganyzási eljárás alapvető célja, hogy különféle acélszerkezeteken korrózió elleni védőréteget hozzunk létre. A horganybevonatok hatásfokára azonban több tényező is hatással van. Ilyenek például a környezeti változások, illetve hogy még a bevonat milyen további megmunkálási eljárásokon (mint például festés vagy hegesztés) esik át.

A cinkbevonat többféleképpen járul hozzá a fémek korrózió elleni védelméhez. Egyfelől fizikailag határolja el a fémet a korróziós közegtől, másfelől galván védelemmel ruházza fel. Amennyiben ugyanis az acélt egy nála kevésbé nemes fémmel vonjuk be, mint amilyen a cink is, akkor az saját korróziója révén fogja megvédeni az acélt. A horganybevonat felületén oldódás következtében pórusos cink-oxid réteg jön létre, mely optimális a korróziót előidéző ágensek részére. Az oldódást követően cink-hidroxid válhat ki a védelemmel nem rendelkező acél katódos komponensein, másodlagos barrier réteget kialakítva. A cinkbevonat mindezekből adódóan mérsékeltebben fog korrodálódni, mint az alapfém.

A cink és alumínium összetételű, galfan bevonat korrodálódási folyamata során először egy átmeneti, passzív réteg jön létre a felületen, majd ezt követően egy cink-szulfát réteg keletkezik az oxidréteg felületén. Utóbbi lassabban zajlik le, hiszen az oxidrétegen keresztül történő diffúzió szükséges hozzá. Ez bizonyítja többek között azt is, hogy a galfan bevonatok esetében lassabban megy végbe a korróziós folyamat, mint a normál horganybevonatoknál.

A horganybevonat alap esetben cinkből készül, de cink-alumínium vagy cink-vas összetételű is lehet, melyek ebből adódóan más tulajdonságokkal ruházzák fel őket. Például minél nagyobb arányban van jelen az alumínium a bevonatban, annál kevésbé lesz hegesztésre alkalmas az adott munkadarab. Ezzel szemben a vas-cink bevonatok kiválóan hegeszthetőek, korrózióvédelem szempontjából viszont gyengébbnek tekinthetők. A galfan bevonatok (cink és 5% alumínium) kitűnő katódos védelemmel rendelkeznek, további alakításra és festésre is megfelelőek. A galvalume bevonatok, cink mellett 55%-os alumínium tartalmuk miatt, kimagasló mértékű korrózió elleni védelmet képesek nyújtani. A cinkből készített horganybevonatos munkadarabok korrózióvédelme és alakíthatósága nem a legjobb, de kiváló katódos védelemmel bírnak.