A galvanizálás egy olyan elektrokémiai eljárás, melynek során elsősorban fémet, de olykor műanyagot vonnak be egy másik fémréteggel.

Ennek a folyamatnak a célja lehet esztétikai, de történhet például a korrózió elleni védelem erősítésére, a kezelt felület keményítésére vagy éppen az elektromos vezetőképesség javításának érdekében is. A galvanizálás lényegében tehát egy olyan réteg létrehozása, amely új tulajdonságokkal gazdagítja az adott alkatrészt.

 

Ez egy elektronikus úton történő folyamat, ebből kifolyólag a galvanizálandó, többnyire fém anyagú alkatrész felülete kapja a katód, azaz a negatív pólus szerepét, míg a pozitív pólusét, az anódét a bevonatot képező anyag. A fémbevonat külső áramforrás segítségével rétegeződik az alkatrész felületére.

 

A galvanizálásnak több technológiája létezik, közülük talán a nikkelezés, a krómozás vagy például a rezezés a legismertebbek. Ezeket rendkívül széles körben alkalmazzák, hiszen a repülőgépipar mellett, a háztartási eszközök és autók gyártásánál is gyakran használatosak. A krómozást elsődlegesen esztétikus funkciója miatt részesítik előnyben, míg a rezezést jó áramvezető képessége következtében. Utóbbit főként műanyag alkatrészek esetében vetik be, hiszen az egyáltalán nem vezeti az áramot, hanem éppen ellenkezőleg szigeteli azt. A nikkelezést főként köztes rétegként alkalmazzák a rezezés és a krómozás között.

Az oldal tetejére!